Svatováclavské rohlíčky. Obalují se v másle, rumu a cukru

Blíží se 28. září a možná přemýšlíte, který dezert připravíte svým Václavům k svátku. Předkládáme vynikající rohlíčky podle prvorepublikového receptu.

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla (nebo rostlinného tuku)
  • 2 žloutky
  • 20 g droždí
  • 1KL cukru
  • cca 100 ml mléka
  • sůl
  • Na namáčení: cca 150 g másla a rum podle uvážení a chuti
  • Na obalení: moučkový cukr

Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme do něj droždí, neháme vzejít. Změklý tuk utřeme, přidáme žloutky, mouku, zkynuté droždí a sůl. Vypracujeme těsto, které je dost řídké. Necháme jen chvilku odpočinout. Pak děláme malé rohlíčky a na plechu vyloženým pečícím papírem je necháme trochu vykynout. Rohlíčky dáváme víc od sebe, při pečení poměrně dost nakynou.

Svatováclavské rohlíčky

Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C do růžova. Upečené, ještě teplé, máčíme v rozehřátém másle smíchaným s rumem a obalujeme v moučkovém cukru.

Těsto je poměrně řídké a proto pro rychlou a čistou práci zvolte tento postup: Do malé misky nasypeme trochu hladké mouky a kávovou lžičkou z těsta vykrajujeme malé kousky, které obalíme v mouce, zakulatíme, vytvoříme váleček a ten zahneme do tvaru rohlíčku.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.