Rýžový nákyp. Zapomeňte na školní jídelnu, připravte si ho po svém
Dříve byl rýžový nákyp oblíbeným pokrmem, který ale leckdy dokázali zprotivit kuchaři ve školních jídelnách. Ovšem rýžový nákyp připravený podle této staré receptury, reputaci pokrmu jistě napraví.
- 250 g rýže
- 100 g másla
- 70 g moučkového cukru, citronová kůra
- 3 vejce
- špetka soli
- 500 ml mléka
- 250 ml vody
- 1 meruňkový kompot (720 ml)
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání nádoby
Mléko zředíme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Pak do naředěného mléka vsypeme přebranou, dobře vypranou rýži. Za stálého míchání ji uvaříme do měkka, což trvá cca 20 - 25 minut. Rýžovou kaši přendáme do porcelánové mísy a necháme ji vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a se žloutky do pěny, přidáme studenou rýži, nastrouhanu citronovou kůru, zamícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy navrstvíme nejprve polovinu rýžové hmoty, poklademe ji okapanými meruňkami, na ně rozestřeme druhou polovinu rýžové hmoty a ve středně vyhřáté troubě zapečeme cca 35 minut při 160°C. Hotový nákyp necháme chvilku prochladnout, pak ho rozdělíme na porce, každou pocukrujeme, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.