Salát z černé čočky. Příjemná změna

Černá čočka se nerozvařuje, dobře absorbuje použité koření, nenadýmá a její výživové hodnoty jsou vynikající.

Ingredience
  • 250 g černé čočky
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 KL bylinek (majoránka, tymiám, bylinkové máslo, směs franzouzských či italských bylinek)
  • 2 PL oleje
  • 150 g uzené slaniny
  • 70 g plísňového sýru
  • 250 g čerstvé zeleniny (paprika, mrkev, pór, řapík celeru)
  • sůl
  • Na zálivku: 3 PL rostlinného oleje
  • 2 PL tekutého medu
  • 2 PL vinného octa
  • 1 KL plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 KL worchesterské omáčky
  • sůl

Několikrát propranou čočku zalijeme dostatečným množstvím vody, cca 1 cm nad povrch čočky. Přidáme všechno koření kromě soli a uvaříme do měkka. To trvá cca 25 minut.

Mezitím očistíme, opláchneme a osušíme zeleninu a nakrájíme ji na tenoučké proužky, dlouhé cca 3 cm. Slaninu nakrájíme na drobné hranolky a na oleji ji necháme opéct do křupava. Opečenou přendáme na teplé místo. Ve výpeku po slanině lehce osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu. Opékáme velmi krátce, cca 1 minutu. Zelenina musí jen trochu změknout, ale musí zůstat křupavá.

Z uvařené čočky odstraníme koření, osolíme ji a vmícháme orestovanou zeleninu a řádně promícháme, nejlépe dvěma vidličkami. Porce salátu přelijeme nálevem, který jsem si připravili důkladným smícháním všech vedených ingrediencí. Na závěr posypeme opečenou slaninou a plísňovým sýrem, nakrájeným na drobné kostičky.

Suroviny na salát z černé čočky

Salát obložíme polníčkem nebo jinou oblíbenou zeleninou a podáváme buď jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečené drůbeži, pečenému nebo dušenému masu nebo například s vaječnou omeletou. Salát chutná jak v teplé, tak studené variantě.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko