Vepřová kýta naložená ve víně. Tip na novoroční oběd
Na Nový rok nikdy nevařte žádnou drůbež, aby vám neuletělo štěstí. Udělejte něco z prasátka, to naopak přináší štěstí.
- 1,2 kg vepřové kýty bez kosti
- 100 g nakrájené slaniny
- 2 cibule
- 500 ml sladké nebo kysané smetany
- sůl
- event.trochu máslové jíšky
- Nálev: 250 ml bílého vína
- 150 ml vinného octa
- 200 g kořenové zeleniny
- tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra
Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.
V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.
Příloha: kynutý, žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.