Vepřová kýta naložená ve víně. Tip na novoroční oběd

Na Nový rok nikdy nevařte žádnou drůbež, aby vám neuletělo štěstí. Udělejte něco z prasátka, to naopak přináší štěstí.

Ingredience
  • 1,2 kg vepřové kýty bez kosti
  • 100 g nakrájené slaniny
  • 2 cibule
  • 500 ml sladké nebo kysané smetany
  • sůl
  • event.trochu máslové jíšky
  • Nálev: 250 ml bílého vína
  • 150 ml vinného octa
  • 200 g kořenové zeleniny
  • tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, citrónová kůra

Nejprve ze všech uvedených surovin svaříme nálev a studeným přelijeme připravené maso. Necháme několik hodin až dnů v chladu uležet. Během této doby maso obracíme, aby bylo stejnoměrně nálevem prosyceno.

V pekáči rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Na tento základ vložíme naložené maso spolu se zeleninou z nálevu, kterým maso podlijeme, přiklopíme poklicí a v troubě upečeme do měkka. Během pečení podle potřeby podléváme nálevem a maso obacíme. Měkké vyjmeme a nakrájíme na plátky. Část zeleniny propasírujeme, část ponecháme nakrájenou. Přilijeme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba, omáčku zahustíme máslovou jíškou.

Příloha: kynutý, žemlový nebo karlovarký knedlík, brusinkový kompot

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko