Sváteční salát

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

1 grilované kuře o hmotnosti cca 1 kg
250 g hroznového vína (nejlepší je použít víno bez peciček)
1/2 pórku

Na zálivku:
100 g majonézy
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžička cukru
mletý pepř
citrónová šťáva

hlávkový salát
plátky citrónu

Postup:

Grilované kuře vykostíme, kdo chce, může ho zbavit kůže. Vykostěné maso nakrájíme na kostky nebo nudličky. V míse smícháme majonézu s jogurtem, přidáme worcesterovou omáčku, cukr, mletý pepř a citrónovou šťávu a dobře promícháme. Omyjeme a osušíme hroznové víno a pórek. Bobule vína rozkrojíme na polovinu, pórek na tenká kolečka či nudličky. Všechny připravené suroviny, nakrájené kuřecí maso, hroznové víno i pórek přidáme do mísy se zálivkou, dobře, ale opatrně promícháme a necháme vychladit. Podáváme obložený hlávkovým salátem a ozdobený plátky citrónu. Vhodně doplníme opečeným toustem nebo bílým pečivem.

Celková doba přípravy cca 15 minut + doba potřebná k vychlazení
4 – 6 porcí


autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová