Šťavnaté vepřové kotlety. Stačí správný postup a maso není suché

Poslechněte si, jak to udělat, aby kotleta nebyla vysušená
O kotletách se říká, že je jejich maso suché. Není to tak docela pravda, stačí zvolit správný postup při jejich přípravě a pak získáme lahodný šťavnatý pokrm, ke kterému se budeme rádi vracet. Navíc je toto jídlo velmi rychlé, nezabere nám příliš času a v servírování můžeme předvést svoji nápaditost a kreativitu.
- 4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
- Na marinádu: 2 žloutky
- 2 PL oleje
- sůl, mletý pepř
- oblíbené sušené bylinky (bazalka, směs italských nebo francouzských bylinek, bylinkové máslo, ….)
- 2 PL worcesterské omáčky
- trochu polohrubé mouky na obalení
- olej na smažení
Žloutky, olej, worcesterskou omáčku a všechno koření smícháme. Kotlety otřeme vlhkým ubrouskem, lehce je naklepeme, osolíme a potřeme je připravenou směsí. V chladu je necháme alespoň hodinu proležet, klidně však přes noc. Čím déle, tím lépe. Potom je posypeme polohrubou moukou nebo je v ní obalíme a v rozpáleném oleji je opékáme po obou stranách dozlatova. Neopékáme příliš prudce, aby se dobře propekly. Opečené vyjmeme, rozdělíme na talíře a podáváme.
Přílohy: brambory v různých úpravách, zeleninová obloha, saláty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka