Mrkvový dort. Odlehčené mlsání

Největší audioportál na českém internetu

Mrkvový dort | Foto: Josef Kubát

Pokud se chystáte dělat dort na oslavu, vyzkoušejte tento mrkvový

V tomto receptu nenajdete mouku. Je nahrazena strouhankou ze sušenek nebo piškotů. V těstě je spoustu mletých mandlí a hlavně mrkev.

Ingredience
  • Na korpus: 6 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g mrkve
  • 150 g mandlí
  • 100 g sladké strouhanky (ze sušenek nebo dětských piškotů)
  • 5 lžic rumu
  • 1 citrón
  • pikantní marmeláda na potření
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • Na polevu: 300 g moučkového cukru
  • cca 5 lžic rumu

Do pěny utřeme žloutky, cukr, citrónovou šťávu i kůru, nastrouhanou najemno. Mrkev očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Spolu s rumem, mletými mandlemi, sladkou strouhankou a tuhým sněhem z bílků ji vmícháme do utřené hmoty. Těstem naplníme tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Upečený dort vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Poté ho příčně rozkrojíme a namažeme pikantní marmeládou. Povrch dortu polijeme rumovou polevou.

Příprava polevy: Do skleněné nebo porcelánové mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme rum a třeme tak dlouho, dokud poleva nezbělá. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě rum.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko