Mrkvový dort. Odlehčené mlsání
V tomto receptu nenajdete mouku. Je nahrazena strouhankou ze sušenek nebo piškotů. V těstě je spoustu mletých mandlí a hlavně mrkev.
- Na korpus: 6 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 200 g mrkve
- 150 g mandlí
- 100 g sladké strouhanky (ze sušenek nebo dětských piškotů)
- 5 lžic rumu
- 1 citrón
- pikantní marmeláda na potření
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- Na polevu: 300 g moučkového cukru
- cca 5 lžic rumu
Do pěny utřeme žloutky, cukr, citrónovou šťávu i kůru, nastrouhanou najemno. Mrkev očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Spolu s rumem, mletými mandlemi, sladkou strouhankou a tuhým sněhem z bílků ji vmícháme do utřené hmoty. Těstem naplníme tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Upečený dort vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout. Poté ho příčně rozkrojíme a namažeme pikantní marmeládou. Povrch dortu polijeme rumovou polevou.
Příprava polevy: Do skleněné nebo porcelánové mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme rum a třeme tak dlouho, dokud poleva nezbělá. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě rum.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.