Ryba na hřebíčku a česnekovém másle

Ryba by neměla na našem jídelníčku v žádném případě chybět. Vyzkoušejte třeba tuhle voňavou variantu.

Ingredience
  • cca 1 kg ryb (štika, úhoř, ale i pstruh, dokonce i z rybího filé je to moc dobré)
  • 120 g másla
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 6 ks hřebíčků
  • 1 citrón
  • trochu hladké mouky
  • sůl, špetka kmínu

Vykuchanou a očištěnou rybu naporcujeme, event. stáhneme kůži. Každou porci pokapeme citrónovou šťávou a v chladu necháme cca 1 hodinu proležet. Potom rybu osolíme, okmínujeme a lehce obalíme v hladké mouce. Máslo rozpálíme v přiměřeně velkém pekáčku nebo kastrolu, přidáme do něj hřebíčky a česnek nakrájený na plátky. Jakmile začne česnek růžovět, tak ho z másla odstraníme, hřebíčky ponecháme. Koncentrace česneku je v ten moment přesně taková, jaká má být. V rozpáleném másle ze všech stran rychle opečeme porce ryby, tím se vytvoří křupavá krusta. Vřelým máslem, které máme v nádobě s rybou, přelijeme porce ryby a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut při 180°C. Záleží na tom, jak velké porce jsme připravili a jakou používáme troubu. Během pečení rybu obracíme a poléváme vypečenou šťávou.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a čerstvá zelenina. Česnek a hřebíčky v pokrmu jen lehce vnímáme, nic nesmí chuť ani vůni přehlušit a být dominantní. S úspěchem lze k pečení použít také třeba remosku, horkovzdušnou fritézu nebo můžeme ryby připravit i na sporáku.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.