Šťavnaté řízky bez smažení
U takto upraveného masa nebudeme konzumovat přepálené tuky, ale na druhé straně ani nepoznáme, že nejde o smažené řízky. Takto připravené chutnají jako v klasické úpravě, navíc jsou mnohem šťavnatější.
- 600 g masa na řízky (vepřové, krůtí, kuřecí, králičí, telecí)
- 50 g másla
- 200 ml sladké smetany – šlehačky
- sůl
- Na trojobal: polohrubá nebo hladká mouka
- vejce
- strouhanka
Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu. To znamená, že je nejdříve obalíme v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem a těsně vedle sebe, nikoliv na sebe, nakládáme obalené maso. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí a v horké troubě pečeme při 170°C cca 25 minut (podle zvoleného masa).
Potom poklici sundáme a dopékáme cca 15 minut do zlatavého zabarvení.
Podáváme s bramborami v různých úpravách, se saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny nebo jenom s pečivem.
Malá poznámka: s velkým úspěchem lze při přípravě použít remosku.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.