Srnčí na víně se zeleninovým pyré. Vynikající maso s nízkým obsahem tuku

Srnčí maso je dietní, lehce stravitelné a obsahuje velké množství minerálních látek, především draslíku a železa. Má svoji osobitou chuť a vůni. Myslím, že je vhodné alespoň jednou za čas si pochoutku z tohoto masa, nebo jiné zvěřiny, dopřát.

Ingredience
  • 650 g srnčího masa z plece
  • 3 lžíce oleje, 50 g másla
  • 1 cibule
  • 2 PL houbového koření (umleté nebo rozdrcené sušené houby)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 2 – 3 rozdrcené jalovčinky
  • 250 ml suchého červeného vína, vývar
  • mletý pepř, sůl
  • Na zeleninové pyré: ½ středně velkého pórku
  • ¼ celeru
  • 1 – 2 mrkve
  • 1 kořen petržele nebo pastináku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného, sůl, mletý pepř

Očištěné odblaněné maso nakrájíme na větší kostky, smícháme s olejem a necháme v chladu několik hodin proležet. V kastrole rozpálíme máslo a připravené maso ze všech stan opečeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme všechno koření, promícháme, podlijeme červeným vínem a pomalu dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Pokrm nezahušťujeme, pouze vysmahneme šťávu.

Příloha: brambory v různých úpravách a zeleninové pyré

Příprava zeleninového pyré:

Všechnu očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, mírně podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Měkkou zeleninu nakonec rozmixujeme.

autor: iko