Špagety se sušenými rajčaty, ozvláštněné smaženou strouhankou
Osmažená strouhanka dodá pokrmu nevšední chuť. Sýr je lepší nakrouhat na hoblinky, jeho chuť je potom intenzivnější, než když je najemno nastrouhaný.
- 500 g špaget
- 100 g na tenké plátky nakrájené slaniny
- 100 g sušených rajčat naložených v oleji
- 1 menší čerstvá červená paprika (kapie)
- 1 – 2 feferonky (podle chuti)
- 5 stroužků česneku (i více)
- 50 g nastrouhaného sýra parmezánského typu
- 4 lžíce na másle osmažené strouhanky
- 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1KL sušeného
- svazek petrželky
- olivový olej, sůl
Do vařící osolené vody vložíme tymián a špagety, které podle návodu uvaříme al dente.
Na pánvi opečeme plátky slaniny a opečené odložíme stranou.
Do vypečeného tuku dáme nakrájená rajčata, jemné proužky kapie a pálivé papričky a orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek. Podlijeme malým množstvím vody, ve které se vařily špagety a krátce povaříme.
Uvařené těstoviny slijeme, necháme okapat, odstraníme tymián a vložíme je do připraveného základu z rajčat, česneku, feferonek a papriky.
Přidáme část osmažené strouhanky, část nastrouhaného sýra a nakrájenou petrželku. Zakápneme olejem, promícháme, podle potřeby dosolíme.
Každou porci posypeme zbylou osmaženou strouhankou a sýrem a obložíme plátky opečené slaniny. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.