Špagety se sušenými rajčaty, ozvláštněné smaženou strouhankou

Osmažená strouhanka dodá pokrmu nevšední chuť. Sýr je lepší nakrouhat na hoblinky, jeho chuť je potom intenzivnější, než když je najemno nastrouhaný.

Ingredience
  • 500 g špaget
  • 100 g na tenké plátky nakrájené slaniny
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 menší čerstvá červená paprika (kapie)
  • 1 – 2 feferonky (podle chuti)
  • 5 stroužků česneku (i více)
  • 50 g nastrouhaného sýra parmezánského typu
  • 4 lžíce na másle osmažené strouhanky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1KL sušeného
  • svazek petrželky
  • olivový olej, sůl

Do vařící osolené vody vložíme tymián a špagety, které podle návodu uvaříme al dente.

Na pánvi opečeme plátky slaniny a opečené odložíme stranou.

Do vypečeného tuku dáme nakrájená rajčata, jemné proužky kapie a pálivé papričky a orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek. Podlijeme malým množstvím vody, ve které se vařily špagety a krátce povaříme.

Uvařené těstoviny slijeme, necháme okapat, odstraníme tymián a vložíme je do připraveného základu z rajčat, česneku, feferonek a papriky.

Přidáme část osmažené strouhanky, část nastrouhaného sýra a nakrájenou petrželku. Zakápneme olejem, promícháme, podle potřeby dosolíme.

Každou porci posypeme zbylou osmaženou strouhankou a sýrem a obložíme plátky opečené slaniny. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko