Smetanová polévka s pohankou
Tento recept představuje pohanku zase v trochu jiném světle, ale především s jinou chutí, než jsme na pohanku zvyklí. Její typická chuť je zjemněna smetanou a výborně podtržena a ochucena kořením. Je to chuťově i výživově vyvážená polévka.
Suroviny na 6 porcí:
100 g neloupané pohanky
2 menší mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
3 snítky čerstvého tymiánu nebo
1 lžička sušeného
1 lžíce kvalitního oleje
1 l vody
petrželka
mletý pepř
sůl
Suroviny na zahuštění:
100 ml kysané smetany
1 lžička mouky
50 ml vody
Postup:
Pohanku propláchneme a vaříme 20 minut.
Mezitím v hrnci necháme na oleji zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a utřený česnek. Jakmile česnek zavoní, zalijeme vodou, přidáme vařenou pohanku, část nasekané petrželky, tymián, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut.
Na závěr polévku zalijeme smetanou, rozkvedlanou s moukou. Je-li smetana příliš hustá, naředíme ji vodou. Polévku necháme přejít varem a podáváme posypanou čerstvou petrželkou.
Smetanová polévka s pohankou podle receptu Mirky Kuntzmannové trvá cca 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka