Salát z červené řepy
Tento lahodný salát se hodí zejména k rizotu, zapečeným pokrmům nebo ho můžeme podávat samostatně s bílým pečivem.
Červená řepa je velmi zdravá: barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Povzbuzuje činnost žaludku a jater, aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje střeva jedovatých látek.
Suroviny:
500 g vařené červené řepy
300 g kysané smetany
3 stroužky česneku
70 g jader vlašských ořechů
mletý pepř
sůl
Postup:
Vařenou a oloupanou červenou řepu nastrouháme na jemnější nudličky, přidáme utřený česnek, jádra ořechů, osolíme, opepříme a dobře promícháme s kysanou smetanou. V chladu necháme chvilku proležet.
Podáváme jako svačinu nebo lehkou večeři s bílým pečivem.
Celková doba přípravy tohoto salátu vám potrvá přibližně 15 minut (bez doby potřebné k uvaření řepy).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.