Rybí filé se zeleninou a bramborami
Velmi jednoduchá příprava ryby. Tento recept je rychlý a chutný, navíc v něm využijeme i sezónní zeleninu. Pokrm, který je vhodný jako lehký letní oběd či večeře, který snadno připravíte i v páře.
- 400 g rybího filé
- 2 vyzrálá rajčata
- 1 paprika
- 100 g žampiónů
- 1 menší pórek
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce nastrouhaného sýra
- mletý pepř. sůl
- 500 g brambor
- 70 g másla
- 1 vrchovatá lžíce najemno nakrájených oblíbených bylinek (bazalka, petrželka, pažitka, tymián, saturejka)
Rybí filé omyjeme a osušíme. Použijeme-li mraženou rybu, nerozmrazujeme ji.
Zeleninu a houby očistíme a nakrájíme.
Rajčata a žampióny na plátky, papriku a pórek na kolečka.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o síle cca 3 mm. Nové brambory neloupeme, necháme je ve slupce.
Rybu vložíme do pekáče, nebo zapékací mísy, osolíme, opepříme, potřeme rajčatovým protlakem a poklademe připravenou zeleninou a žampióny.
Brambory mírně osolíme a naskládáme kolem obložené ryby po obvodu nádoby. Podlijeme velmi malým množstvím vody, pokapeme rozpuštěným máslem, přiklopíme poklicí a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C přibližně 35–40 minut.
Hotový pokrm vyjmeme, rozdělíme na porce a brambory posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenými bylinkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.