Roštěnky podle labužníka
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
4 ks roštěnek po cca 150 g1 lžíce sádla
1 cibule
mletý pepř
sůl
hladká mouka na obalení
1 lžíce kaparů
1 lžíce plnotučné hořčice
3-4 sladkokyselé okurky
1 lžička másla
200 ml sladké smetany
Postup:
Změklé máslo utřeme s hořčicí, přidáme najemno nakrájené okurky a kapary; vše dobře promícháme.
Roštěnky naklepeme, mírně osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozpálíme sádlo a z obou stran v něm prudce opečeme přepravené maso. Poté maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Na tuku po opékání necháme zpěnit nakrájenou cibulku. Na cibulový základ vrátíme opečené maso, mírně ho podlijeme vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, na každý plátek navršíme připravenou hmotu s okurkami a kapary, zalijeme smetanou a dusíme tak dlouho, až je maso dokonale měkké.
Doporučená příloha: dušená rýže, těstoviny, vařené brambory, zeleninové saláty, kompoty.
Celková doba přípravy je 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.