Rebarborový koláč s tvarohem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Koláč z lineckého těsta nikdy nezklame. Díky možnosti libovolně plnit základní těsto a náplně různě kombinovat, můžeme z jediného těsta péct stále nové a nové moučníky.

Suroviny:

300 g hladké mouky
150 g cukru
150 g másla
1 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
sádlo na vymazání pekáče
500 g rozdělaného tvarohu
500 g rebarbory
drobenka

Postup:

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a pak společně s moukou, do které jsme promíchali prášek do pečiva, vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát a přeneseme ho na sádlem vymaštěný plech. Povrch potřeme ochuceným tvarohem, poklademe oloupanou, na kousky nakrájenou rebarborou a posypeme máslovou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170° C do zlatavého zbarvení drobenky.

Prochladlý koláč nakrájíme na porce a pocukrujeme.

Celková doba přípravy je 90 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.