Plněné velikonoční bochníčky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Plněné velikonoční bochníčky

Toto pečivo pochází ze Švédska, kde je stejně populární jako u nás mazance. Je velmi příjemně kořeněné. Žádné koření by nemělo převládat, aby svým aróma nepřetlouklo ostatní.

Ingredience
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • cca 180 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • citronová kůra
  • muškátový oříšek
  • Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • vydlabaná střídka
  • 1 vejce na potření
  • cukr na posypání

Prosetou mouku promícháme se sušeným droždím, nastrouhanou citronovou kůrou, skořicí, mletým muškátovým oříškem, solí a cukrem. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a rozehřátým vlahým máslem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na cca 15 stejných dílu. Z každého vytvoříme bochánky, které klademe na plech, vyložený pečícím papírem. Necháme ještě cca 20 minut kynout. Před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, můžeme je ještě posypat plátky mandlí nebo nakrájenými ořechy, tím nic nezkazíme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C dozlatova.

Upečené bochníčky necháme důkladně vystydnout. Poté je podélně rozkrojíme a střídku těsta trochu vydlabeme. Nasekané ořechy nebo mandle dobře promícháme s cukrem a rozdrobenou střídkou a opatrně vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Touto nádivkou naplníme rozkrojené bochníčky, přiklopíme a pocukrujeme.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň