Okurkový salát se škvarky. Slovinská tradice
Škvarky vařené v octě s okurkou dohromady, k tomu brambory a navrch zakysaná smetana. Možná vás tato zvláštní kombinace trochu zaráží. Ale zkuste to, budete překvapeni vynikajícím výsledkem
- 500 g salátových okurek
- 1 PL škvarků
- 1 KL hladké mouky
- 1 KL mletého kmínu
- 3 - 5 lžic ovocného octa (vinný, jablečný, …)
- trochu vody
- 4 stroužky česneku
- 2 vařené brambory
- 300 ml zakysané smetany
- mletý pepř, sůl
Okurky oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme chvíli stát. Škvarky smícháme s moukou, zalijeme octem a vodou, promícháme a přivedeme k varu. Směs zhoustne. Odstavíme s ohně a necháme vychladnout. Okurky vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme škvarkovou směs, rozmačkané vařené brambory, najemno nasekaný česnek, okořeníme mletým pepřem a mletým kmínem, podle chuti dosolíme. Dobře promícháme a na závěr přidáme hustou zakysanou smetanu a opět promícháme. Podáváme vychlazené s pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.