Okurkový salát se škvarky. Slovinská tradice

Škvarky vařené v octě s okurkou dohromady, k tomu brambory a navrch zakysaná smetana. Možná vás tato zvláštní kombinace trochu zaráží. Ale zkuste to, budete překvapeni vynikajícím výsledkem

Ingredience
  • 500 g salátových okurek
  • 1 PL škvarků
  • 1 KL hladké mouky
  • 1 KL mletého kmínu
  • 3 - 5 lžic ovocného octa (vinný, jablečný, …)
  • trochu vody
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vařené brambory
  • 300 ml zakysané smetany
  • mletý pepř, sůl

Okurky oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme chvíli stát. Škvarky smícháme s moukou, zalijeme octem a vodou, promícháme a přivedeme k varu. Směs zhoustne. Odstavíme s ohně a necháme vychladnout. Okurky vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme škvarkovou směs, rozmačkané vařené brambory, najemno nasekaný česnek, okořeníme mletým pepřem a mletým kmínem, podle chuti dosolíme. Dobře promícháme a na závěr přidáme hustou zakysanou smetanu a opět promícháme. Podáváme vychlazené s pečivem.

autor: iko