Kuře po baskicku
Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat a vložit do zeleniny. Jiný přidává klobásu, další třeba feferonky. Základem tohoto pokrmu však zůstávají rajčata, papriky, tymián a samozřejmě kuře. Vybrala jsem recept osvědčený, zdá se mi velmi jednoduchý a chuťově bohatý. Jeho příprava je snadná.
Zkusme tedy nejprve tuto variantu, později můžeme experimentovat a připravit trochu jinou.
Suroviny na 4 porce:
8 ks kuřecích horních stehen (špalíčky)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 velké cibule
3 masité papriky
500 g dobře vyzrálých rajčat
3–5 stroužků česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř
sůl
petrželka
Postup:
Porce kuřete otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme, poprášíme mletou paprikou, obalíme v mouce a v rozpáleném másle je pomalu opékáme do zlatova.
Na oleji necháme zezlátnout nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené papriky a oloupaná rajčata, nasekaný česnek, tymián, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme.
Když zelenina vysmahne, vložíme opečené porce kuřete, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody a necháme přejít varem.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo brambory v různých úpravách či pečivo.
Celková doba přípravy kuřete po baskicku podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.