Kotlety na hříbkách

Recept pochází z maďarské kuchyně. Jde o recept, který můžeme znát pod pojmem „bakoňské kotlety nebo kotlety po bakoňsku“. Většinou se ve zmíněném receptu používají žampiony, ale my si připravíme omáčku z čerstvých hříbků, kterých je v poslední době opravdu dostatek. Kdyby někomu chyběly, může je klidně nahradit houbami sušenými nebo již zmíněnými žampiony.

Suroviny:

4 ks vepřových kotlet po cca 150 g
1 velká cibule
50g slaniny
100g čerstvých hřibů nebo hrst sušených, předem namočených
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička sádla
1 lžíce hladké mouky
200 ml kysané smetany
sůl, mletý pepř
vývar nebo voda na podlití

Postup:

Kotlety otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme. V rozpáleném sádle po obou stranách kotlety opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme je na teplém místě. Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, houby, mletou papriku a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené kotlety, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut. Měkké kotlety přendáme na zahřáté talíře. Houbový základ zaprášíme moukou, zamícháme a zalijeme smetanou. Povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme kotlety a podáváme.

Přílohy: těstoviny, zejména tarhoňa, dušená rýže, výborné jsou i moučné noky nebo vařená pohanka

Celková doba přípravy je asi 50 minut, recept je pro 4 osoby

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň