Košutka

Maso košutka podle receptu Mirky Kuntzmannové

Autora či autorku tohoto receptu neznám. Je však fakt, že Košutka pochází z Plzně. V tomto případě se však nejedná o městskou čtvrť, jak by se na první pohled mohlo zdát. K tomuto receptu jsem se dostlala na několika místech naší republiky a vždycky jeho kořeny končily v Plzni. Zde totiž probíhaly kolem roku 1920 velmi populární kurzy vaření, údajně na Lochotíně. Odtud je na Košutku opravdu blízko. Kdyby někdo z posluchačů měl nějakou povědomost o těchto kurzech, třeba jen z vyprávění, budu ráda za každou informaci, za což předem děkuji.

Suroviny na šest porcí:

1 kg vepřové krkovice bez kosti

1 cibule

3 stroužky česneku

1 lžička sušené bazalky

1 lžička sušené saturejky

5 kuliček nového koření

4 hřebíčky

1 lžička mletého pepře

1 lžička majoránky

50 g másla

50 g slaniny

2 lžičky sardelové pasty

sůl

vývar

Postup:

Maso otřeme vlhkým ubrouskem a na jeho povrchu ostrým nožem nařežeme mělkou mřížku.

Cibuli a česnek nakrájíme na velmi jemno, můžeme je také utřít na pastu.

Přidáme saturejku, majoránku, bazalku, trochu soli a mletý pepř. Promícháme a pastu vetřeme do připraveného masa.

Maso vložíme do porcelánové mísy a v chladu necháme alespoň 1 den proležet.

V kastrole rozpálíme část másla a najemno nakrájenou slaninu a maso ze všech stran opečeme. Podlijeme malým množstvím vývaru, přidáme nové koření a hřebíček a pod poklicí dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Téměř měkké maso potřeme zbylým máslem, utřeným se sardelovou pastou a v troubě pečeme dočervena.

Mírně prochladlé maso nakrájíme na porce a přelijeme scezenou šťávou.

Doporučená příloha:

brambory v různých úpravách, bramborová kaše, bramborové knedlíky, dušený špenát

Takto upravené maso je velice chutné i studené, podávané s chlebem.

Celková doba přípravy tohoto jídla trvá přibližně 1,5 hodiny.