Kedlubny po staročesku
Velmi jednoduchý, levný a rychlý pokrm, vhodný i pro vegetariány. Kdo by ovšem nemohl bez masa být, doporučuji velmi dobrou kombinaci s dušeným vepřovým masem.
Suroviny:
2 větší kedlubny
1 středně velká cibule
1 lžíce másla
mletý pepř
1 lžička kmínu
sůl
máslová jíška na zahuštění
vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
petrželka
Postup:
Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené kedlubny, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme.
Když je kedluben téměř měkký, přidáme nakrájené spařené mladé listy, zalijeme vývarem, zamícháme a povaříme ještě asi 5 minut.
Na závěr zahustíme máslovou jíškou a ještě krátce povaříme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Příloha: houskové knedlíky, vařené brambory, rozpeky nebo slané pečivo
Celková doba přípravy: cca 40 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka