Fazole na bílo

Fazole na bílo podle receptu Mirky Kuntzmannové.jpg

Fazole jsou poměrně levná surovina, která by však neměla chybět v žádném jídelníčku. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Obsahují také velké množství vitaminů, minerálních látek. Na druhé straně fazole obsahují malé množství tuku a kalorií. 

Suroviny na šest porcí:

400 g suchých bílých fazolí

2 bobkové listy

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 cibule

50 g hladké mouky

50 g másla

250 ml smetany

ocet

sůl

opečená slanina, klobása, uzenina nebo sázená vejce či vejce uvařená natvrdo

Postup:

Přebrané fazole propláchneme a přes noc je namočíme do vody. Pak k nim přidáme koření a uvaříme je doměkka.

Z nakrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme prochladlým vývarem z vařených fazolí. Dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okyselíme octem a povaříme cca 10 minut.

Do omáčky přidáme vařené fazole a přivedeme k varu. Na závěr pokrm zalijeme smetanou a krátce povaříme.

Podáváme jako samostatný pokrm s opečenou slaninou nebo uzeninou. Takto upravené fazole však výborně chutnají i se sázenými vejci nebo s vejci vařenými natvrdo.

Doporučená příloha: rozpeky, slané pečivo.

Celková doba přípravy pokrmu podle tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.