Chlupaté bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor. Hodí se k mnoha pokrmům

Proč se tyto knedlíky jmenují chlupaté? Zřejmě podle toho, že syrové brambory v těstě vytváří strukturu jakoby chomáčků – chloupků. V každém případě jde o velmi dobrý recept, pocházející ze staré dobré české kuchyně.

Ingredience
  • 500 g syrových brambor   
  • 500 g ve slupce vařených brambor
  • 120–150 g hrubé mouky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • sůl
  • sádlo nebo máslo na omaštění

Vařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme nastrouhané syrové brambory, ze kterých jsme slili vodu, mouku, sůl, škrobovou moučku a promícháme. Mokrou rukou tvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru cca 4-5 cm, které zavaříme do vroucí mírně osolené vody. Pomalu vaříme cca 15 minut. Po uvaření je rozpůlíme a omastíme máslem nebo sádlem.

Místo kulatých knedlíků můžeme z těsta vytvořit válečky, které po uvaření nakrájíme, nejlépe nití, na plátky. Knedlíky můžeme také vařit v páře, kde se čas varu zkrátí o několik minut, knedlíky v páře připravené nejsou oslizlé. Ostatní postup je stejný.

Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejména kysanému nebo dušenému zelí, k masovým pečením, k pečené drůbeži nebo samostatně polité rozehřátými škvarky a doplněné saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

autor: iko