Chlupaté bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor. Hodí se k mnoha pokrmům
Proč se tyto knedlíky jmenují chlupaté? Zřejmě podle toho, že syrové brambory v těstě vytváří strukturu jakoby chomáčků – chloupků. V každém případě jde o velmi dobrý recept, pocházející ze staré dobré české kuchyně.
- 500 g syrových brambor
- 500 g ve slupce vařených brambor
- 120–150 g hrubé mouky
- 1 lžíce škrobové moučky
- sůl
- sádlo nebo máslo na omaštění
Vařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme nastrouhané syrové brambory, ze kterých jsme slili vodu, mouku, sůl, škrobovou moučku a promícháme. Mokrou rukou tvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru cca 4-5 cm, které zavaříme do vroucí mírně osolené vody. Pomalu vaříme cca 15 minut. Po uvaření je rozpůlíme a omastíme máslem nebo sádlem. Místo kulatých knedlíků můžeme z těsta vytvořit válečky, které po uvaření nakrájíme, nejlépe nití, na plátky. Knedlíky můžeme také vařit v páře, kde se čas varu zkrátí o několik minut, knedlíky v páře připravené nejsou oslizlé. Ostatní postup je stejný.
Tyto chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejména kysanému nebo dušenému zelí, k masovým pečením, k pečené drůbeži nebo samostatně polité rozehřátými škvarky a doplněné saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.