Bramborový koláč aneb Z nouze ctnost
Recept je variabilní, leccos můžeme přidat nebo ubrat. Projděme ledničku a zvažme, co je nutné rychle spotřebovat, aby se nezkazilo.
- 800 g brambor
- 100 g slaniny
- 1 lžíce oleje
- 250 - 300 g uzenin (špekáčky, klobása, šunka, zbytky uzeného)
- 1 - 2 čerstvé papriky
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 cibule (1 cibule, kousek pórku)
- sůl, mletý pepř
- tymián (čerstvý nebo sušený)
- Na zalití: 150 ml zakysané smetany
- 100 g nastrouhaného sýra
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
Brambory uvaříme ve slupce, měkké scedíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka silná cca 4 mm. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, uzeninu na kostičky, papriku na tenké nudličky. Na rozpáleném oleji orestujeme připravenou cibuli, přidáme uzeninu, nakrájenou papriku, tymián a osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Na závěr přidáme worcesterskou omáčku. Kdo má rád, může přidat pálivou papriku.
Dno koláčové formy vyložíme plátky slaniny, na ně dáme plátky brambor, ty osolíme a opepříme. Na ně rovnoměrně rozprostřeme připravenou směs a na ni naskládáme zbylé plátky brambor. Opět osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou, kterou jsme rozšlehali s vejci, nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem. Je-li směs příliš hustá, můžeme ji naředit trochou mléka. Solit nemusíme, sýr je dostatečně slaný.
Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C asi 30 minut do zlatavého zabarvení.
Vhodnou přílohou jsou saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny. Koláč je výborný teplý i studený.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka