Bramborový koláč aneb Z nouze ctnost

Recept je variabilní, leccos můžeme přidat nebo ubrat. Projděme ledničku a zvažme, co je nutné rychle spotřebovat, aby se nezkazilo.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 250 - 300 g uzenin (špekáčky, klobása, šunka, zbytky uzeného)
  • 1 - 2 čerstvé papriky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 cibule (1 cibule, kousek pórku)
  • sůl, mletý pepř
  • tymián (čerstvý nebo sušený)
  • Na zalití: 150 ml zakysané smetany
  • 100 g nastrouhaného sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce

Brambory uvaříme ve slupce, měkké scedíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka silná cca 4 mm. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, uzeninu na kostičky, papriku na tenké nudličky. Na rozpáleném oleji orestujeme připravenou cibuli, přidáme uzeninu, nakrájenou papriku, tymián a osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Na závěr přidáme worcesterskou omáčku. Kdo má rád, může přidat pálivou papriku.

Dno koláčové formy vyložíme plátky slaniny, na ně dáme plátky brambor, ty osolíme a opepříme. Na ně rovnoměrně rozprostřeme připravenou směs a na ni naskládáme zbylé plátky brambor. Opět osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou, kterou jsme rozšlehali s vejci, nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem. Je-li směs příliš hustá, můžeme ji naředit trochou mléka. Solit nemusíme, sýr je dostatečně slaný.

Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C asi 30 minut do zlatavého zabarvení.

Vhodnou přílohou jsou saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny. Koláč je výborný teplý i studený.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko