Bílé pečivo jako od pekaře

Toto pečivo je velmi dobré, ať už z něj připravíme rohlíky, housky nebo něco jiného. Olej, který se do těsta přidává, činí těsto vláčné a dost možná by pečivo vláčné vydrželo i několik dní. Ale těžko se o tom přesvědčíte, protože zmizí dříve, než vychladne.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 2 lžičky soli
  • Na kvásek: 30 g droždí, 5 polévkových lžic teplého mléka, 1 lžička cukru
  • Na potření: 1 vejce, 1 PL mléka
  • Na posypání: hrubozrnná sůl, mák, sezamové nebo lněné semínko, kmín

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej, vzešlé droždí a teplým mlékem zaděláme pružné nelepivé těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout. Když těsto zdvojnásobí objem, přendáme ho na pracovní desku a rozdělíme ho na 10 – 12 stejných dílů. Z každého vytvoříme buď rohlíky, bulky, houstičky nebo jiné pletýnky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě cca 20 minut kynout. Potom pečivo potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem, posypeme zvolenými semínky, kmínem či solí a ve vyhřáté troubě pečeme při 170°C dozlatova. Doba a teplota pečení je závislá na typu trouby.

Poznámka: hladkou pšeničnou mouku můžeme z části nahradit třeba moukou celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou a podobně.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.