Žákům dalovické „zemědělky“ slouží k výuce nový traktor

16. březen 2018 10:45
Zprávy

Zbrusu nový traktor Zetor Proxima CL 80 Stage III B začnou používat žáci oboru Agropodnikání Integrované střední školy (ISŠ) v Chebu, kteří studují na odloučeném pracovišti v Dalovicích. Díky tomu mohou prověřit své schopnosti v řízení moderního zemědělského stroje a kromě maturity tak získat bezplatně i řidičský průkaz na traktor.

Na pořízení traktoru získala škola dotaci ve výši 90 procent nákladů z programu ministerstva zemědělství pro Centra odborné přípravy, zbývajících 10 procent uhradil Karlovarský kraj, který je zřizovatelem školy.

„Celkové náklady na pořízení stroje byly zhruba 1,2 milionu korun. Jde o spolehlivý zemědělský stroj, který dosahuje vysokého výkonu a obstojí i v náročných podmínkách. Proto se tyto typy používají zejména v zemědělství nebo v lesnictví. Jsme rádi, že žáci mohou absolvovat praktickou výuku v moderním traktoru a jsou pak mnohem lépe vybaveni pro budoucí uplatnění,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Čtěte takéKarlovarský kraj schválil podmínky pro sloučení středních škol

Novým traktorem budou jezdit žáci druhého a třetího ročníku oboru Agropodnikání. „Traktor slouží především pro výuku autoškoly ve druhém ročníku. V rámci praxe a odborných předmětů Základy mechanizace a Stroje a zařízení je samozřejmě k dispozici i pro výuku dalších ročníků naší školy. Odborné zemědělské předměty je v současnosti nutné učit s moderní technikou, protože farmy s těmito novými stroji již běžně pracují,“ uvedl zástupce ředitele Zdeněk Perlinger.

S moderním strojem budou pracovat i budoucí studenti oboru, kteří úspěšně absolvují přijímací řízení na ISŠ Cheb. I po sloučení dalovické školy s chebskou budou nově přijatí žáci dále studovat v Dalovicích.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio