Karlovarský kraj schválil podmínky pro sloučení středních škol

11. prosinec 2017

Zastupitelé Karlovarského kraje přes protesty opozice schválili podmínky, za kterých sloučí čtyři střední školy v menších městech s velkými zařízeními. Školy chce kraj začít slučovat v lednu, koncepci chce mít ale zpracovanou až do konce dubna.

„Současní studenti čtyř středních škol, které se mají začlenit pod velké školy, dostudují v místě, kde jsou školy teď, tedy v Nejdku, Horním Slavkově, Lokti a Dalovicích. Nástupničtí ředitelé by měli předložit možnosti vzniku atraktivních oborů, které by na těchto školách mohly vzniknout a přitáhnout studenty i z jiných oblastí České republiky," řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Jako příklad uvedla plánovaný vznik vojenské střední školy ve vojenském újezdu Hradiště. Sama má na vznik jednoho oboru nápad, konkrétně ho ale zatím neprozradila.

Návrh vedení kraje provázela vypjatá téměř tříhodinová diskuse, neobešla se bez ostré kritiky od opozice. „Pro takovou změnu chybí řada podkladů, například ekonomické dopady nebo zhodnocení toho, co bude s pozemky a budovami, ve kterých školy nyní působí," argumentoval Petr Zahradníček.

Opoziční zastupitelé chtěli zásahy do školství odložit do doby, než bude koncepce změn v oborové struktuře zpracovaná. Jan Horník navrhoval odložit reformu o rok, pro oddálení zásahů, než bude dokument hotový, byla například i Karla Maříková.

Zahradníček nešetřil ani kritikou na radního pro školství Jaroslava Bradáče. Podle něj je na místě zvážit, zda by měl zůstávat ve funkci.

„Naprosto nezvládl komunikaci se samosprávami, odborníky ani se zástupci politických klubů v rámci pracovní skupiny. Neinformoval o činnosti pracovní skupiny ani výbor pro vzdělávání, ani výbor regionálního rozvoje, který o to požádal," uvedl Zahradníček.

Výsledky hlasování o sloučení některých středních škol

Kvůli návrhu na slučování škol už byl Bradáč vyloučen ze Strany práv občanů, v radě nyní působí jako člen bez politické příslušnosti.

Bradáč pro nutnost rychlých změn argumentoval špatným stavem středního školství v kraji. Potvrdila to Zdeňka Spalová z České školní inspekce. Podle ní patří střední školy v Karlovarském kraji k nejhůře hodnoceným, například z hlediska kvalifikovanosti pedagogického sboru nebo úspěšnosti žáků při jednotných přijímacích zkouškách. Spalová také řekla, že jednotlivé školy mají podobně jako v jiných krajích často velmi rozdílnou úroveň.

Slučování, rozdělení a zrušení právní subjektivity se bude týkat čtyř škol, v Nejdku, Dalovicích, Lokti a Horním Slavkově. Sloučeny budou pod Integrovanou střední školu v Chebu, Integrovanou školu technickou a ekonomickou v Sokolově a Střední průmyslovou školu v Ostrově.

Podle Bradáče by měly následovat změny i na gymnáziích. „Úprava odborných oborů je pouze začátek. Musí následovat jeden až dva další kroky a musíme dát školství do pořádku celé. Odborné školství nás zatím pálilo nejvíc," uzavřel radní.

zdroj: ČTK
Spustit audio