Velikonoční černoušek

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

250 g hladké mouky
200 g cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
50 g másla
30 g kakaa
200 ml mléka
malinová marmeláda
citronová poleva
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
fondánová, čokoládová nebo cukrová vajíčka na ozdobení

Postup:

Do mísy prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, mléko, rozehřáté vlahé máslo, kakao a dobře promícháme.

Těsto vlijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C cca 40 minut.

Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme vychladnout. Poté jej podélně rozkrojíme a namažeme malinovou marmeládou.

Celý povrch polijeme citronovou polevou. Dozdobíme fondánovými, čokoládovými nebo cukrovými vajíčky dle vlastní fantazie.

Celková doba přípravy trvá asi 2 hodiny.