V Sokolově řeší nedostatek úředníků stavebního úřadu náborovým příspěvkem

14. červen 2024 16:00

V Sokolově se rozhodli řešit problém s nedostatkem úředníků stavebního úřadu náborovým příspěvkem ve výši 100 tisíc korun. Uchazeč musí setrvat na dané pozici pět let.

„Na stavební úřadu nám chybí tři úředníci už od roku 2022. Na obsazení tohoto místa potřebujete specifické vzdělání. Proto jsme se rozhodli přistoupit k vypsání náborového příspěvku. Částka je pro všechny uchazeče stejná," řekl mluvčí radnice Michal Švarc.

Dosud problém s personálním podstavem na sokolovském stavebním úřadě řešili náborem administrativních pracovníků, kteří pomáhali úředníkům s administrativními úkony. Byla to ale spíše podpůrná záležitost, jelikož tito pracovníci nemohli vést plnohodnotná stavební řízení.

Čtěte také

S aktuálně platnou novelou stavebního zákona je navíc objem agendy stavebního úřadu ještě větší. Některé z nynějších úřednic se podle Švarce navíc už blíží důchodovému věku. Kombinace těchto faktorů se dva roky neobsazenými třemi pozicemi proto donutila vedení města situaci řešit.

Požadavkem na úředníka je především vysokoškolské právnické nebo architektonické vzdělání nebo absolvovaná střední stavební škola doplněná několikaletou praxí v oboru.

Přiznání náborového příspěvku je podmíněno závazkem práce na dané pozici minimálně pět let. První polovinu příspěvku město zaměstnanci vyplatí po uplynutí zkušební doby, druhou po složení zkoušky odborné způsobilosti do 18 měsíců od nástupu.

Čtěte také

Podle starosty Petra Kubise je nedostatek úředníků kritický zatím pouze na stavebním úřadě. Obtížně se podle jeho slov shánějí úředníci i na sociální odbor, a to rovněž kvůli požadavkům na specifické vzdělání a absolvovanou praxi. Na sociálním odboru je aktuálně ale počet úředníků dostatečný.

Město Sokolov se podobným způsobem, tedy formou náborových příspěvků, snaží nalákat i nové zdravotní sestry do domů s pečovatelskou službou, případně učitele s konkrétní aprobací nebo strážníky k městské policii. Náborový příspěvek, který se týká zaměstnanců městského úřadu, je ale novinkou.

Systém finanční podpory k získávání nových zaměstnanců například na pozice ve zdravotnictví má dlouhodobě i Karlovarský kraj. Hejtmanství podporuje formou náborových příspěvků třeba lékaře a další pracovníky ve zdravotnictví.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související