Uzavření části přechodů některé překvapilo

14. březen 2020 17:00

Od půlnoci je možné se dostat do Německa jen přes vybrané hraniční přechody. V Karlovarském kraji uzavření některých přechodů hodně lidí překvapilo. Policisté, kteří je střeží, jsou nesmlouvaví.

V Karlovarském kraji funguje od půlnoci celodenně hraniční přechod v Pomezí nad Ohří. Pro pendlery, tedy pro lidi, kteří jezdí do Německa za prací, a to nejvýše 100 kilometrů do vnitrozemí, je od 5 do 23 hodin povolen přejezd hranice i ve Vojtanově. Všechny ostatní hraniční přechody v kraji jsou zavřené a od noci je hlídá policie.

Například na Svatém Kříži se dnes ráno každý pár minut musela auta z jedné i druhé strany hranic obracet. Na silnici jsou zátarasy a střeží je dva policisté.

Výjimky policisté nepovolují

Například muž, který ráno přijel na kole a chtěl se dostat do práce asi 50 metrů za hraniční čárou. „Osm let tam jezdím každé ráno do práce na kole. Je to jen pár metrů, jde na dílnu odsud vidět," přesvědčoval policisty. Marně. Protože nemá auto, cesta na kole přes Pomezí nad Ohří by pro něj znamenala několikahodinové zdržení. Jak bude situaci řešit v dalších dnech, zatím neví.

Přes zavřené přechody se chtějí vrátit do Německa zejména němečtí občané. Většina českých řidičů o omezeních zřejmě ví. I tak ale přijíždějí na přechod lidé a ptají se policistů, jak vlastně nový režim funguje a co budou muset udělat pro to, aby se v pondělí do práce dostali.

Na Pomezí nad Ohří byl dnes ráno provoz na výjezdu z Česka plynulý, na příjezdu se stálo okolo deseti minut. Mladá německá dvojice se například nechala dovézt z české strany jen před hraniční přechod a hranice přešla pěšky. Taxikář by musel při návratu podstoupit kontrolu.

Od pondělí se režim ještě zpřísní.

Zavřené přechody v Karlovarském kraji bude hlídat 80 policistů

Zavřené hraniční přechody v Karlovarském kraji hlídá celkem 80 policistů. Ti se na přechodech budou střídat ve 12hodinových směnách, řekl krajský policejní ředitel Petr Macháček.

„Bude tam policejní hlídka, budou tam technické prostředky k zabránění průjezdu. Přechody ale budou uzpůsobeny tak, aby přes ně mohly projet jednotky Integrovaného záchranného systému," popsal Macháček.

Policie ve spolupráci s místními samosprávami chce zabezpečit i hraniční stezky, které jsou sice většinou určeny jen pro pěší, ale dá se přes ně projet i autem.

V Karlovarském kraji nyní slouží 1198 policistů. Na hranicích se vystřídají policisté z oddělení z celého kraje tak, aby se neoslabila běžná policejní práce. Přesto policie v kraji zavedla interní opatření, například zrušila dovolené, kurzy nebo rekondiční pobyty. Cílem je zajistit maximální kapacitu výkonu policejní služby. Kdyby se v příštím týdnu opatření na hranicích ještě zpřísnila, policistům přijedou na pomoc vojáci a celníci.

autoři: Jitka Čmoková , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související