Karlovarský kraj dostal první dodávku respirátorů od státu

14. březen 2020 19:00

Karlovarský kraj obdržel o tomto víkendu první dodávku celkem 3 276 kusů respirátorů od ministerstva zdravotnictví. Z rozhodnutí státu jsou tyto ochranné pomůcky určeny pouze pro Karlovarskou krajskou nemocnici a pro Zdravotnickou záchrannou službu Karlovarského kraje.

Vedení kraje rozhodlo, že ze svých zásob dále uvolní 1 320 kusů respirátorů pro praktické lékaře v celém regionu, po 100 kusech získají příspěvkové organizace kraje v oblasti sociálních služeb a terénní pečovatelské služby. Dalších 230 kusů pak kraj rozdělí mezi zařízení následné lůžkové péče (LDN). V rezervě kraje zůstane 500 kusů respirátorů.

Do nemocnic a záchranářům dopraví zásilku respirátorů zaměstnanci krajského úřadu, ordinace praktických lékařů začnou v pondělí 16. března zavážet krajští hasiči.

„Dodávka respirátorů od ministerstva zdravotnictví je skutečně výhradně určena pro nemocnice a záchranku, ale my si uvědomujeme, že respirátory potřebují také praktičtí lékaři, kteří jsou denně v kontaktu s nemocnými pacienty. Proto kraj ze svých zásob uvolní respirátory i pro ně, pro lékařské pohotovostní služby, pro sociální služby a zařízení následné lůžkové péče. To, že jsme se předzásobili, se ukázalo jako velmi prozíravé, můžeme alespoň částečně poptávku po ochranných pomůckách uspokojit. Rád bych také zdůraznil, že jde o teprve první vlnu, další zásilku očekáváme příští týden,“ upřesnil hejtman Petr Kubis.

autor: Radim Jehlík | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související