Tuhnickou kapli zničilo bombardování za války. Dnes ji připomíná jen informační tabule

7. únor 2023

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do středu karlovarské městské čtvrti Tuhnice, a to k místu, kde až do konce druhé světové války stávala votivní kaple Nanebevzetí Panny Marie.

Před sto lety bývala významným duchovním místem, dnes na pozemku mezi Šumavskou a Západní ulicí v Karlových Varech najdete jen torzo základů překryté zeminou. Pamětníkům i náhodným kolemjdoucím tak bývalou obecní kapli připomíná především informativní tabule, kterou sem umístil spolek Žijeme TUhnice.  

Pseudogotická kaple Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v letech 1888-1891 podle plánů karlovarského městského stavitele Josefa Walderta (1848-1927) nedaleko železničního přejezdu na travnatém prostranství mezi ulicemi Ziegelhütten Strasse (dnešní Šumavská ulice) a bývalou Hans Heiling Strasse (dnes chodník k OD Meteor) uprostřed tehdy samostatné obce Tuhnice (Donitz).

Slavnostní vysvěcení kaple se uskutečnilo 3. prosince 1891 pod vedením karlovarského děkana Würleho. Kaple spadala farou pod kostel sv. Urbana. O 15 let později pak k nově vystavěnému kostelu Povýšení sv. Kříže v Rybářích.

Kaple byla koncem druhé světové války poškozena náletem spojeneckých letadel během bombardování Dolního nádraží a kolejového depa v Tuhnicích. Podle historických dokumentů kapli zasáhla jedna ze zápalných pum, které objekt rozpůlila. Během náletu se navíc do kaple schovala manželka místního kramáře s malým dítětem. Oba zemřeli. Trosky zpustošené kaple byly nakonec někdy na počátku padesátých let 20. století strženy.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio