Telecí játra na pánvi se šalvějí
podle Romana Kareše z hotelu U zeleného stromu v Nepomuku
Suroviny pro 2 osoby:
2 polévkové lžíce solených opláchnutých kapar
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
4 kousky telecích jater
mořskou sůl, čerstvě namletý pepř
extra panenský olivový olej
oříšek másla
10 lístků čerstvé šalvěje
šťávu z jednoho citrónu
4 plátky anglické slaniny
Postup:
Do misky vložíme kapary, zalijeme octem. Játra okořeníme jen z jedné strany a na rozpálenou pánev s olivovým olejem vhodíme plátky jater okořeněnou stranou dolů. Krátce osmahneme dohněda.Přidáme máslo. Na játra pak položíme plátky slaniny, a poté je přendáme na vyhřátý talíř.
Do výpeku přidáme lístky šalvěje, rychle osmahneme, přidáme kapary, zalijeme citrónovou šťávou a tímto výpekem přelijeme plátky jater naservírované na talíři (včetně kapar i lístků šalvěje).
Přílohy: opečená bagetka, bílý chléb
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.