Telecí játra na pánvi se šalvějí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše z hotelu U zeleného stromu v Nepomuku

Suroviny pro 2 osoby:

2 polévkové lžíce solených opláchnutých kapar
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
4 kousky telecích jater
mořskou sůl, čerstvě namletý pepř
extra panenský olivový olej
oříšek másla
10 lístků čerstvé šalvěje
šťávu z jednoho citrónu
4 plátky anglické slaniny

Postup:

Do misky vložíme kapary, zalijeme octem. Játra okořeníme jen z jedné strany a na rozpálenou pánev s olivovým olejem vhodíme plátky jater okořeněnou stranou dolů. Krátce osmahneme dohněda.Přidáme máslo. Na játra pak položíme plátky slaniny, a poté je přendáme na vyhřátý talíř.

Do výpeku přidáme lístky šalvěje, rychle osmahneme, přidáme kapary, zalijeme citrónovou šťávou a tímto výpekem přelijeme plátky jater naservírované na talíři (včetně kapar i lístků šalvěje).


Přílohy: opečená bagetka, bílý chléb

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.