Skrytá tajemství předků: Jediný krušnohorský záchod najdete v Přebuzi na Sokolovsku

16. listopad 2022

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do Přebuzi, kde můžete najít dům s posledním dochovaným krušnohorským záchodem.

Nejmenším městem v České republice je Přebuz na Sokolovsku, žije zde pouhých 73 obyvatel. Nachází se v nadmořské výšce 886 metrů a říká se, že tu vládne 8 měsíců zima a 4 měsíce chladno. Právě tuhá zima mohla za to, že se na zdejších domech vyskytovala málo známá stavební rarita. Ta se dochovala pouze na jednom jediném domě.

Přebuz v 19. století zachvátil rozsáhlý požár a z původního historického jádra se dochovalo jen několik domů. Tím nejstarším je dům s číslem 46. Podle dochovaných archivních materiálů prokazatelně existoval už v roce 1800, dá se ale předpokládat, že postavený byl ještě o něco dříve.

Mezi místními se mu také často říká Schöneckerův dům, žil v něm totiž přebuzský kronikář a učitel Schönecker. Hrázděný, patrový dům je kulturní památkou, protože na jeho severovýchodní straně je dosud zachovaný tzv. krušnohorský záchod. Údajně se jedná o poslední dům v Krušných horách, kde tuto stavební raritu můžeme vidět.

„Krušnohorský záchod si můžeme představit tak, jako býval na hradech. Pro vykonání potřeby se muselo vylézt do prvního patra. Skluzavkou, která byla připojena na severní straně baráku, aby to nebylo tak na očích, se pak materiál dopravoval do sněhu,“ přiblížil přebuzský rodák Petr Rojík.

Dnes je dům v soukromém vlastnictví, ale přispívá na něj i stát. Krušnohorský záchod je totiž považován za kulturní památku.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio