Selské bramborové placky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 800 g vařených brambor
  • 150-200 g hrubé mouky
  • 100 g pšeničné krupice
  • 2 vejce
  • 200 g mletých škvarků
  • mletý pepř, sůl
  • sádlo na potření

Postup:

Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme nebo rozstrouháme na jemném struhadle. Když jsou brambory vychladlé, přidáme k nim mouku, krupici, mleté škvarky, vejce, pepř a sůl. Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na stejně velké dílky, ze kterých vyválíme placky. Pečeme je nasucho na plotně, upečené potíráme rozehřátým sádlem. Podáváme je jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k dušené zelenině a k dušenému nebo pečenému masu.

Celková doba přípravy je 90 minut.