Rybízová dřeň a kečup z černého rybízu
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
dřeň z 1 kg černého rybízu
1 kg krystalového cukru
Postup:
Černý rybíz rozmixujeme nebo umeleme. Rybízovou dřeň utřeme dřevěnou vařečkou s cukrem, až se cukr rozpustí. Směs nalijeme do skleniček, uzavřeme a necháme asi týden stát, dokud dřeň nezrosolovatí. Užíváme ji hlavně v zimě a předjaří, kdy máme nedostatek vitaminů.
Kečup z černého rybízu
Suroviny:
1kg černého rybízu
500 gramů cukru
1/8 l vinného octa
½ lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
½ lžicky pepře
½ lžičky soli
½ lžičky strouhané citronové kůry
Postup:
Očištěné bobule vaříme za stálého míchání asi 20 minut s ostatními přísadami v ohnivzdorné nádobě, až vznikne hustá kaše. Horkou směs nalijeme do skleniček a uzavřeme. Podáváme k masitým pokrmům, hodí se i ke grilovanému masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.