Rozmíchánky s oukropem
Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.
Suroviny na 4-6porcí:
1 kg brambor
1 snítka celeru nebo libečku (čerstvý nebo sušený)
1 lžička kmínu
2 lžíce sádla
2 cibule
200 ml sladké smetany
3 stroužky česneku
sůl
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, nať z celeru nebo libečku, zalijeme dostatečným množstvím vody a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, ale vodu z nich nevyléváme a uchováme ji.
Na sádle dozlatova usmažíme nakrájené cibule. Polovinu dáme do uvařených brambor, částečně je rozšťoucháme a na závěr vmícháme trochu smetany, kterou brambory zvláčníme.
Slitou vodu z brambor přivedeme k varu, přidáme druhou část usmažené cibulky a utřený česnek a dále již nevaříme.
Každý stolovník dostane talíř s oukropem, tj. polévkou z vody z vařených brambor a misku s rozmíchánky, tzn. (šťouchanými brambory se smetanou.
Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu vám zabere 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.