Roštěná po staročesku

Nevšední kombinace masa a skořice mnohého jistě překvapí. Skořice použijeme jen špetku, podtrhne chuť masa a ozvláštní celý pokrm. Zázvor zase dodá lehkou pikantnost. Podušené žampióny v tomto případě jsou jakousi „třešničkou na dortu“.

Suroviny na čtyři porce:

4 plátky hovězí roštěné po cca 120 g

1 lžíce sádla

1 velká cibule

1 lžíce hořčice

1 lžička cukru

1 lžíce hladké mouky

worcesterská omáčka

vývar na podlití

mletý pepř

špetka mletého zázvoru

špetka mleté skořice

sůl

150 g žampiónů

1 lžíce másla

Postup:

Plátky masa nařízneme na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce okořeníme mletou skořicí a mletým zázvorem.

V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme sádlo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme cukr a hořčici. Když se cukr rozpustí, vložíme na cibulový základ připravené maso. Přiklopíme poklicí a dusíme cca 20 minut. Potom maso obrátíme, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme do měkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a vývarem naředíme na požadovanou hustotu, ochutíme worcesterskou omáčkou. Poté maso vrátíme zpět, přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a chvilku povaříme.Hotový pokrm necháme pod poklicí dojít ještě asi 5 minut.

Při podávání každou porci masa poklademe na másle dušenými žampióny.

Doporučená příloha: dušená rýže, vařené nebo pečené brambory, zeleninové saláty, kompoty.

Celková doba vám potrvá přibližně jednu hodinu.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň