Prvorepublikový dort

Tento dort má zajímavý příběh: Před časem jsem dostala ručně psanou kuchařku od paní, která věděla, že sbírám staré recepty české kuchyně. Autorka této kuchařky je pro mne neznámá, dokonce ji neznala ani paní, která mi ji darovala. Našla ji v dědictví po své babičce a rozhodla se, že mi ji předá.

Pro mne to byla svátost, louskala jsem jeden recept za druhým a některé byly velice inspirativní. V knize byly vloženy dva staré dopisy, které psal někdo, o němž také nevím zhola nic. V jednom dopise jeho autorka posílá své sestřenici recept na dort, který prý upeče, jakmile skončí válka. Měla na mysli 1. světovou, podle data, který na dopise byl.

Druhý dopis, datovaný 27. listopadem 1918, byl od již zmíněné sestřenice. Psala v něm, že dort také upekla a že chutnal svobodou.

Myslím, že dnes máme velikou příležitost si dort, jehož recept vznikl právě před 100 lety, připravit právě nyní, kdy oslavujeme 100. výročí republiky. Určitě patří na sváteční stůl.

Suroviny na dort:

7 vajec

200 g moučkového cukru

50 g strouhané čokolády

2 lžíce sladké strouhanky (z keksů nebo piškotů)

1 lžíce polohrubé mouky

150 g neloupaných mletých mandlí

Suroviny na krém:

100 g másla

70 g moučkového cukru

50 ml mandlového likéru

250 ml šlehačky

Další suroviny:

čokoládová poleva

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Žloutky s cukrem třeme tak dlouho, až hmota zesvětlá a nabude. Pak lehce vmícháme mleté mandle, sladkou strouhanku, mouku, čokoládu a pevný sníh z bílků. Těsto rozestřeme do vymazané a vysypané dortové formy a pozvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Upečený dort necháme prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme několik hodin vydýchat.

Po odležení dort v polovině podélně rozřízneme a z obou polovin lžičkou vydlabeme část korpusu. Vydlabanou hmotu polijeme likérem a necháme nabobtnat.

Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme hmotu s likérem a dobře promícháme. Naposled lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

Dort vyplníme krémem, složíme obě poloviny na sebe a v chladu necháme proležet, nejlépe do druhého dne. Potom dort polijeme polevou a podle své fantazie ozdobíme.

Příprava dortu podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 2 hodiny.