První lékárna u nás fungovala už kolem roku 1520 v Jáchymově. Svému účelu slouží dodnes

7. březen 2023

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do Jáchymova na Karlovarsku a představil nám dům, ve kterém byla zřízená vůbec první lékárna u nás. Léčivé sirupy, masti nebo bylinkové čaje se v něm dokonce prodávají dodnes.

Město Jáchymov na Karlovarsku má velmi bohatou historii. V 16. století to bylo po Praze druhé nejlidnatějším město v Čechách. V něj se původně malá osada rozrostla díky těžbě stříbra a ražbě jáchymovských tolarů.

Z doby kolem roku 1520 pochází řada významných patricijských domů. Mezi nimi i měšťanský dům s číslem popisným 131 na dnešním náměstí Republiky, ve kterém byla první lékárna u nás, se nachází v horní části Jáchymova, přímo naproti radnici. Na původní lékárenskou tradici navazuje Krušnohorská apatyka, která sídlí v přízemí měšťanského domu.

Jak uvádí jáchymovský patriot Miroslav Palfi, dům byl pravděpodobně vystavěn jáchymovským mincmistrem Sturtzem. Velikost domu i jeho umístění přímo proti původnímu paláci Šliků (dnešní radnice) svědčí o velkém významu stavebníka. V roce 1526 získal syn mincmistra Georg Sturtz povolení otevřít si v tomto domě lékárnu. Připravoval a vydával zde medikamenty podle požadavků lékařů nebo přímo zákazníků.

V budově poté sídlila řada institucí např. Horní soud, Okresní soud, zdravotní středisko s lékárnou, hospoda a dnes jde opět o místo navracející zdraví. Nenajdete zde ale moderní léky a přípravky. Jde o lékárnu, ve které je veškerý sortiment přírodní, pochází z Krušných hor a je ručně vyráběný.

„Dům je ale zajímavý i jinak než ze stavebního hlediska. Několik osob mi uvedlo, že do sklepa vkročili jednou a už to vícekrát neudělají. Cítili nepříjemný pocit, jako kdyby se je cosi snažilo ze sklepa vystrnadit. Toto by si ovšem musel vyzkoušet každý na vlastní kůži,“ říká Miroslav Palfi.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio