Pohankové rizoto

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Tento recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší množství zeleniny.

Suroviny na 4–6 porcí:

250 g pohanky
1 cibule
1 lžíce sádla
350 g vepřového masa (plecko nebo bůček)
150 g vařené uzené krkovice nebo anglické slaniny
250 g zeleninové směsi (fazolky, květák, kapusta, hrášek,…) možno použít i zeleninu mraženou
1 lžičku kmínu
1 lžičku majoránky
mletý pepř
sůl

Postup:

Očištěnou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky a povaříme ji v osolené vodě cca 7 minut (čas se řídí podle druhu použité zeleniny). Poloměkkou zeleninu vyjmeme a necháme okapat. Vývar nevyléváme, použijeme ho na podlití.

Pohanku nasypeme do cedníku, prolijeme nejprve horkou a potom studenou vodou a necháme okapat.

Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme a dusíme cca 15 minut. Pak přidáme nakrájené uzené maso nebo anglickou slaninu a pohanku. Osolíme, přidáme kmín a majoránku, zalijeme zeleninovým vývarem a pod poklicí dusíme cca 20 minut.

Poté přidáme povařenou zeleninu, promícháme a pod poklicí dusíme ještě asi 10 minut.

Pohankové rizoto doplníme saláty z čerstvé zeleniny nebo zeleninou nakládanou.

IMG_5584.jpg

Celková doba přípravy receptu Mirky Kuntzmannové trvá přibližně 1 hodinu.