Piškotová bublanina
Jsou snad stovky receptur na tu zaručeně nejlepší bublaninu. Vyzkoušejte klasickou piškotovou.
- 6 vajec
- 12 lžic moučkového cukru
- 6 lžic vlažné vody
- 12 lžic polohrubé mouky
- 1 kg třešní
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
Žloutky, cukr a vodu šleháme do husté pěny. Přidáme prosátou mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypanému plechu s vyšším okrajem a celý povrch poklademe omytými, osušenými třešněmi, které jsme předem obalili v mouce, aby nepadaly ke dnu.
V mírně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C do růžova.
Prochladlou bublaninu nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.