Paví oka
Tento pokrm pochází z jižních Čech, zejména z okolí Kardašovy Řečice, kde býval a leckde ještě je velice oblíbený. Nikdy nechyběl na svátečním stole, ale i dny obyčejné dovede povznést na sváteční. Proto stojí za zkoušku si paví oka připravit.
Suroviny na čtyři až šest porcí:
500 g hrubé nebo polohrubé mouky
20 g droždí
2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
3 lžíce moučkového cukru
250 ml mléka
2 vejce
sůl
Suroviny na náplň:
150 g mletého máku
2–3 lžíce cukru
cca 200 ml mléka
špetka mleté skořice
1–2 mleté hřebíčky
1 lžička másla
Suroviny na posypání a polití:
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, nebo olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na cca 4 díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále obdélníkové placky cca 20 x 30 cm a silné 0,5 cm. Pomažeme je makovou nádivkou, stočíme jako rolády a konce stiskneme. Necháme je ještě 10 minut kynout. Pak je vaříme v mírně osolené vodě cca 6 minut. Po uplynutí této doby je obrátíme a vaříme dalších 6 minut.
Vařené rolády vyndáme na prkénko, propícháme je špejlí a nakrájíme na kolečka, silná cca 2 cm.
Plátky rolády vkusně upravíme na talíře, posypeme cukrem a omastíme rozehřátým máslem.
Příprava nádivky:
Umletý mák dáme do rendlíku, přidáme cukr a mléko a uvaříme doměkka.
Do uvařeného máku přidáme čerstvé máslo a koření, promícháme a necháme vychladnout.
Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu trvá 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.