Ořechová baklava
podle paní Marie z České Kubice.
Suroviny:
500g listového těsta
120 ml vody
100 ml citronové šťávy
200 g krupicového cukru
2 lžíce medu
2-3 hřebíčky
kousek celé skořice
100 g nasekaných mandlí
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
3 lžíce krystalového cukru
5 g másla
Postup:
Pekáček ve tvaru obdélníku vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme a rozdělíme na 8-10 plátů.
Do kastrůlku dáme vodu, citronovou šťávu, citronovou kůru, krystalový cukr a máslo. Důkladně provaříme a odstavíme. Mezitím rozdrtíme hřebíčky a na závěr přidáme do teplého sirupu. Ořechy a mandle semeleme, přidáme citronovou kůru, cukr, mletou skořici a promícháme.
První plát těsta potřeme sirupem, posypeme směsí s ořechy a překryjeme dalším plátem těsta. Ten propícháme vidličkou a opět potřeme sirupem a posypeme ořechovou směsí. Na to přidáme další plát. Ve vrstvení pokračujeme tak, aby poslední vrstvou bylo těsto. To opět nezapomeneme propíchat vidličkou.
Pečeme do zlatova - na 75 °C cca 30 minut. Na závěr polijeme zbytkem sirupu a necháme uležet do druhého dne. Servírujeme zastudena. Krájíme podélně na kostky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.