Gratinované těstoviny. Italská chuť

Kombinace dobře uvařených těstovin, směsi zeleniny, hříbků, másla a dobrého vína...

Ingredience
  • 350 g suchých těstovin (špagety,mušle farfalle, spirálky fusilli,macaroni,maccronelli)
  • voda, sůl, 2 PL oleje
  • 150 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
  • 1 PL másla
  • 2 PL citronové šťávy
  • 3 mladé cibulky i s natí
  • 4 středně velké mrkve
  • 3 různobarevné papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • mletý pepř, sůl, petrželka
  • Na zapečení: 100 ml sladké smetany
  • 2 vejce
  • 250 g mozzarelly

Těstoviny uvaříme podle návodu ve slané vodě s přídavkem oleje. Vaříme al dente, tedy na skus. Vařené scedíme a odložíme na teplé místo.

V kastrolu rozehřejeme máslo a opečeme v něm na kousky nakrájené, předem očištěné hříbky. Použijeme-li sušené, předem je alespoň na 1 hodinu namočíme a poté vymačkáme. Houby pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli restování je vyjmeme a odložíme stranou.

Do másla, kde jsme opékali hříbky, dáme očištěnou a nakrájenou cibuli včetně natě, na nudličky nakrájené papriky a mrkev a na plátky nakrájený česnek. Osolíme, zamícháme, podlijeme vínem a zvolna dusíme jen několik minut. Zelenina nesmí být příliš měkká!

Gratinované těstoviny

Opečené hříbky, vařené těstoviny a podušenou zeleninu smícháme, podle chuti dosolíme a opepříme. Vložíme do máslem vymazané zapékací nádoby a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce. Mozzarellu nakrájíme na plátky a rovnoměrně ji poklademe na těstoviny. V předehřáté troubě, při 200°C zapékáme, dokud se sýr nerozpustí. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko