Gratinované těstoviny. Italská chuť
Kombinace dobře uvařených těstovin, směsi zeleniny, hříbků, másla a dobrého vína...
- 350 g suchých těstovin (špagety,mušle farfalle, spirálky fusilli,macaroni,maccronelli)
- voda, sůl, 2 PL oleje
- 150 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
- 1 PL másla
- 2 PL citronové šťávy
- 3 mladé cibulky i s natí
- 4 středně velké mrkve
- 3 různobarevné papriky
- 2 stroužky česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- mletý pepř, sůl, petrželka
- Na zapečení: 100 ml sladké smetany
- 2 vejce
- 250 g mozzarelly
Těstoviny uvaříme podle návodu ve slané vodě s přídavkem oleje. Vaříme al dente, tedy na skus. Vařené scedíme a odložíme na teplé místo.
V kastrolu rozehřejeme máslo a opečeme v něm na kousky nakrájené, předem očištěné hříbky. Použijeme-li sušené, předem je alespoň na 1 hodinu namočíme a poté vymačkáme. Houby pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli restování je vyjmeme a odložíme stranou.
Do másla, kde jsme opékali hříbky, dáme očištěnou a nakrájenou cibuli včetně natě, na nudličky nakrájené papriky a mrkev a na plátky nakrájený česnek. Osolíme, zamícháme, podlijeme vínem a zvolna dusíme jen několik minut. Zelenina nesmí být příliš měkká!
Opečené hříbky, vařené těstoviny a podušenou zeleninu smícháme, podle chuti dosolíme a opepříme. Vložíme do máslem vymazané zapékací nádoby a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce. Mozzarellu nakrájíme na plátky a rovnoměrně ji poklademe na těstoviny. V předehřáté troubě, při 200°C zapékáme, dokud se sýr nerozpustí. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.