Tradiční velikonoční hlavička. Bez ní by to prostě nešlo

Hlavička nebo chcete-li nádivka musí vonět po uzeném mase a musí být plná vajec. Na velikonočním stole by neměla chybět.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
  • 400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků nebo housek
  • vývar z vepřového masa
  • muškátový oříšek, sůl
  • kontryhel, mladé kopřivy, petrželka
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce másla, sádlo na vymazání

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Potom k nim přidáme žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky, najemno nakrájený a na másle krátce podušený pórek a vše dobře promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C asi 1 hodinu.

Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.

Jako příloha se hodí nakládaná zelenina nebo saláty z čerstvé zeleniny.

Proč se velikonoční nádivce říká hlavička? Používalo se na ni totiž především maso z telecích hlav.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.