Krůtí maso se sýrem
Kdo by se v parném létě příliš dlouho zdržoval zdlouhavým vařením, viďte. Ale jíst se musí. Připravte si opravdu rychlý oběd, který je navíc lahodný. Jemná chuť krůtího masa je zvýrazněna plísňovým sýrem a smetana tomuto pokrmu dodá hebkost a jakousi „sametovost.“ Krůtí maso můžeme s klidným svědomím nahradit masem kuřecím nebo i králičím. Doba přípravy se nebude příliš lišit.
Suroviny na čtyři porce:
500 g krůtího masa bez kůže (prsa, stehno)
100 g sýra s modrou plísní
50 ml sladké smetany
mletý pepř
1 lžíce worcesterské omáčky
petrželka
citrón
1 lžíce oleje
vývar nebo voda na podlití
sůl
Postup:
Krůtí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na nudličky.
V nádobě rozehřejeme olej a zprudka na něm maso ze všech stran orestujeme. Pak osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka, tj. cca 7–10 minut.
K měkkému masu přidáme nastrouhaný sýr a promícháme. Jakmile se sýr rozpustí, přilijeme smetanu, ochutíme worcesterskou omáčkou a již jen prohřejeme.
Porce zdobíme petrželovou natí a plátky citrónu.
Celková doba přípravy nezabere víc než 20–25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.