Husarská pečínka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky


Suroviny:

700 g zadního hovězího masa
100 g slaniny nebo uzeného masa
2 štíhlé kyselé okurky
1 červená paprika
1cibule
2 lžíce sádla
1 lžička másla
vývar na podlévání
mletý pepř
sůl


Postup:

Slaninu nakrájíme na hranolky, papriku na silnější proužky, okurky necháme vcelku.
Maso odblaníme, omyjeme, osušíme. Dlouhým tenkým nožem v něm vodorovně prořízneme 3 otvory, které střídavě naplníme připravenou slaninou, paprikou a okurkami. Potom osolíme, opepříme a ze všech stran prudce opečeme v rozpáleném sádle, aby se maso dobře zatáhlo a zůstalo šťavnaté. K opečenému masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, podlijeme vývarem a dusíme, až je maso téměř měkké. Potom jej vložíme do horké trouby a pečeme asi 20 minut. Během dušení a pečení maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso nakrájíme na plátky, urovnáme na mísu a přelijeme šťávou, kterou jsme zjemnili máslem.

Příloha: vařené těstoviny, brambory upravené na různé způsoby, dušená rýže

Celková doba přípravy cca 2 hodiny
6 porcí

autoři: šéfkuchař , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.