Žahour
Prázdniny jsou v plném proudu a k nim neodmyslitelně patří borůvky. Tyto malé tmavomodré bobulky jsou dokonalou přírodní lékárnou.
To, že blahodárně působí na naše zažívání a obsahují poměrně velké množství vitaminu C a nerostných látek je známo, ale že jsou prospěšné našim očím, je poměrně nový poznatek. Též jsou prospěšné diabetikům, snižují cholesterol a jsou vhodné při redukčních dietách.
„Já se však na borůvky dívám spíš z hlediska mámy a babičky a tvrdím, že není nad borůvkové koláče, posypané máslovou drobenkou a pokapané hustou kyselou smetanou. Nejkrásnějším poděkování mých milých po tak výtečné lahůdce je krásný ,modrý úsměv', svěřuje se autorka tohoto recepru Mirka Kuntzmannová.
Suroviny:
0,5 l borůvek
3-5 polévkových lžic krystalového cukru
1 hrnek mléka nebo sladké smetany
1-2 polévkové lžíce hladké mouky
1 kávová lžička másla
Postup:
Přebrané borůvky dáme do kastrolu, podlijeme asi 2 polévkovými lžícemi vody, přisypeme cukr a pomalu je rozvaříme. Potom přidáme máslo a zalijeme mlékem nebo smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a malou chvilku ještě povaříme.
Žahour se podává k lívancům, vdolkům nebo se jím můžou polít kynuté knedlíky. Myslím, že si na této omáčce pochutnáte.
Celková doba příprav je 20 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.